Workshop MURPHYS-HSFS-2014 Preliminary schedule of April 1st, 2014

Sunday, April 6th, 2014

	Get-together	
18:30-21:30	Irish pub <i>Irish Times</i> at Leipziger Strasse 56	

Monday, April 7th, 2014

		,	
8:30-10:00	Registration opens		
10:00-10:20	Opening		
	Overture		
	Chairperson: S. Klapp		
10:20-11:00	A. Visintin	Strong and weak formulation of models of hysteresis (Main talk, 40 min)	
11:00-11:25	N. Rozov	Non-standard relaxation oscillations in singular ordinary differential equations (25 min)	
11:25-11:50	O. Hovorka	Thermally activated processes in interacting spin clus-	
11.20 11.00	O. HOVOIRa	ters (25 min)	
11:50-12:15	D. Davino	Identification of a new class of operators for the model-	
11.00 12.10	D. Bavino	ing of smart materials (25 min)	
12:15-13:40	Lunch break		
	Solids, liquids, gases and their interactions		
	Chairperson: I. Mayerqoyz		
13:40-14:20	S. Klapp	Non-equilibrium dynamics of colloidal films under shear:	
13.10 11.20	e. mapp	Nonlinearities, hysteresis, and the impact of feedback control (Main talk, 40 min)	
14:20-14:45	S. Sazhin	Modelling of automotive fuel droplet heating and evaporation (25 min)	
14:45–15:10	B. Albers	On modeling the hysteretic behavior of the capillary pressure in partially saturated soils (25 min)	
15:10-15:35	P. Nábělková	Porous media flow with hysteresis (25 min)	
15:35-16:05	Coffee break	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	
	Magnetization		
	Chairperson:	J. Sprekels	
16:05-16:45	I. Mayergoyz	Magnetization dynamics driven by A jump-noise process	
		and stochastic processes on graphs (Main talk, 40 min)	
16:45-17:10	A. Stancu	FORC experimental technique from qualitative to quan-	
		titative interpretation. What are the limits? (25 min)	
17:10-17:35	A. Ktena	SWOT analysis of magnetic Barkhausen noise as a mi- crostructure characterization tool (25 min)	
17:35-18:00	M. Dimian	Noise-assisted phenomena in hysteretic systems (25 min)	
		SWOT analysis of magnetic Barkhausen noise as a microstructure characterization tool (25 min)	

Tuesday, April 8th, 2014

	7 / 1 /		
	Delay dynamics and steady states		
	Chairperson: L. Kalachev		
09:00-09:40	T. Erneux	Square-wave delay dynamics (Main talk, 40 min)	
09:40-10:05	A. Kuznetsov	Relaxation oscillations and chaos in a delay differential	
		equation model of a regulatory network (25 min)	
10:05-10:30	D. Flockerzi	N-site phosphorylation systems with $2N-1$ steady state	
		(25 min)	
10:30-11:00	Coffee break		
	Dynamical systems		
	Chairperson: V. Sobolev		
11:00-11:40	E. Schöll	Spontaneous symmetry-breaking, oscillation death, and	
		chimera states in dynamical networks (Main talk, 40	
		\min	
11:40-12:05	E. Shchepakina	Invariant surfaces of variable stability (25 min)	
12:05-12.30	C. Kuehn	Multiscale dynamics and mixed-mode oscillations (25	
		min)	
12:30-13:45	Lunch break		
	Hysteresis I		
	Chairperson: B.	Chairperson: B. Kaltenbacher	
13:45-14:25	F. Otto	Domain pattern in ferromagnets: energy landscape and	
		hysteresis (Main talk, 40 min)	
14:25-14.50	J. Kopfová	A new phase field model for material fatigue in oscillat-	
		ing elastoplastic beam (25 min)	
14:50-15:15	M. Ruderman	On damping characteristics of frictional hysteresis in	
		pre-sliding regime (25 min)	
15:15-15:45	Coffee break		
	Rate-(in)dependent systems		
	Chairperson: A .	Visintin	
15:45-16:25	A. Mielke	Modeling jumps in rate-independent systems using	
		balanced-viscosity solutions (Main talk, 40 min)	
16:25-16:50	V. Recupero	Vector and metric hysteresis evolution processes (25	
		\min	
16:50-17:15	R. Rossi	Beyond rate-independence: the coupling with viscosity	
		and inertia (25 min)	
17:15-17:40	M. Thomas	Rate-independent, partial damage in thermo-visco-	
		elastic materials (25 min)	
	•		

Wednesday, April 9th, 2014

	D // C /		
	Pattern formation		
	Chairperson: T. Erneux		
09:00-09:40	M. Bär	Modelling multiscale pattern formation (Main	
		talk, 40 min)	
09:40-10:05	A. Marciniak-Czochra	Hysteresis-driven pattern formation in biologi-	
		cal systems (25 min)	
10:05-10:30	Ch. Hinz	Self-organized vegetation pattern in arid envi-	
		ronments (25 min)	
10:30-10:55	S. Alonso	Traveling waves and global oscillations triggered	
		by molecular interactions in an excitable system	
		(25 min)	
10:55-11:25	Coffee break		
	Biology and market	models	
	Chairperson: M. Bär		
11:25-12:05	G. Friedman	Hysteresis and bet-hedging in stochastic envi-	
		ronments (Main talk, 40 min)	
12:05-12:30	A. Pimenov	Robust homocline in a predator-prey system	
		with hysteresis (25 min)	
12:30-12:55	L. Werner	Hysteresis and Asymmetry: Two Perspectives	
		on pricing-to-market nonlinearity (25 min)	
12:50-13:20	M. Göcke	Play-hysteresis in supply or in demand as Part	
12.00 19.20	W. Gooke	of a market model (25 min)	
13:20 -14:00	Lunch break	of a market model (20 mm)	
10.20 14.00			
1400 1400	Excursion		
14:00 - 14:30	Walk to shipping pier		
14:45 - 17:15	Boat trip		
19:00 - 21:30	Conference Dinner		

Thursday, April 10th, 2014

	Hysteresis II		
	Chairperson: N. No		
09:00-09:40	M. Brokate	Hysteresis and control (Main talk, 40 min)	
09:40-10:05	D. Apushkinskaya	Regularity properties in hysteresis-type problems (25	
		$ \min\rangle$	
10:05-10:30	P. Gurevich	Discrete reaction-diffusion equations with hysteresis	
		(25 min)	
10:30-11:00	Coffee break		
	Hysteresis III and an Allen–Cahn system		
	Chairperson: P. K	<i>Krejčí</i>	
11:00-11:40	J. Sprekels	A deep quench approach to the optimal control of	
		an Allen–Cahn system with dynamic boundary con-	
		ditions and double-obstacle potentials (Main talk, 40	
		min)	
11:40-12:05	M. Eleuteri	Fatigue accumulation in oscillating elastoplastic	
		plates (25 min)	
12:05-12:30	R. Iyer	Investigation of losses due to hysteresis in capillary	
		effect (25 min)	
12:30-13:40	Lunch break		
	Hysteresis IV and bio-medical applications		
	Chairperson: $M. B$	rokate	
13:40-14:20	B. Kaltenbacher	Modelling ferroelectric and ferroelastic hysteresis:	
		Thermodynamical consistency by hysteresis poten-	
		tials singular PDEs (Main talk, 40 min)	
14:20-15:00	L. Kalachev	Asymptotic reduction of models in bio-medical appli-	
		cations (Main talk, 40 min)	
15:00-15:25	E. Ron	Controlling the controller: differential equations with	
		hysteresis and delay (25 min)	
15:25-15:55	Coffee break		
	Reaction-diffusion-equations		
	Chairperson: $A. M$	ielke	
15:55-16:20	N. Nefedov	Multiple scale reaction-diffusion-advection problems	
		with moving fronts (25 min)	
16:20-16:45	V. Gol'dshtein	Global reduction method for chemical kinetics (25	
		min)	
16:45-17:10	N. Kopteva	A singularly perturbed semilinear reaction-diffusion	
		problem in a polygonal domain (25 min)	
17:10-17:35	S. Reichelt	Effective equations for reaction-diffusion systems in	
		strongly heterogeneous media (25 min)	

Friday, April 11th, 2014

	Finale, part one		
	Chairperson: E. Shchepakina		
09:00-09:40	P. Krejčí	Some applications of hysteresis energy potentials	
		(Main talk, 40 min)	
09:40-10:20	V. Sobolev	Slow integral manifolds in a twice critical case (Main	
		talk, 40 min)	
10:20-10:50	Coffee break		
	Finale, part two		
	Chairperson: C. Kuehn		
10:50-11:15	U. Stefanelli	The rate-independent limit $p \to 1 \ (25 \ \text{min})$	
11:15-11.40	N. Popovic	A geometric analysis of fast-slow models for stochas-	
		tic gene expression (25 min)	
11:40-12:05	D. Rachinskii	Networks of Prandtl-Ishlinskii operators (25 min)	
12:05-12:30	O. Klein	String-representation of hysteresis operators acting	
		on vector-valued, left-continuous and piecewise	
		monotaffine and continuous functions (25 min)	
12:30-13:00	Closing		
13:00	End of Workshop		